Подорож у смак минулого: Музей стародавньої їжі
У сутінках залу, де час завмирає,
Музей історію смачну розкриває…
Димні аромати, дух спецій і трав,
Смаки із минулим усіх поєднав.
У глиняних мисках – секрети віків,
Рецепти, що з пращурів час не змінив.Ось римський гарум – терпкий, солонцюватий,
Медові напої – напій благодаті.
Хліб на заквасці, що з житом печуть,
Й козацький куліш, що від серця течуть.Смакує історія – в ній таємниці,
Їжа, що чула пісні жниварниці.
Сторінки минулого – не у книжках,
А в стравах, що тануть на наших вустах.Вікторія Лазоренко
Наша ліцейна родина завжди з користю проводить канікули. Тож і цей раз не став винятком. Натхненні та завзяті вчителі вирішили відвідати унікальне місце – Музей стародавньої їжі! Це не просто виставка експонатів, а справжня подорож у кулінарну історію, де можна дізнатися, що їли наші предки, як готували страви та які продукти були в пошані століття тому.
Глиняні горщики, в яких варили юшку ще трипільці, середньовічні столові прибори та навіть реконструкція давньоримської кухні! Цікаво було дізнатися, що колись сіль цінувалася, як золото, а спеції могли вирішувати долю цілих держав.
Але найбільше вразила дегустація – справжні страви за старовинними рецептами. Медові коржики, пряні настої, сирні страви та каші, які готували наші предки. Деякі смаки були знайомими, інші – абсолютно несподіваними!
Якщо вам цікаво, що їли люди тисячі років тому, то ця подорож точно стане особливою!